Anders Borg tillrättavisad

Finansminister Anders Borg (m) har haft ett par dagars anders-borgsemester. Då har han passat på att räkna om statsbudgeten.

Finansminstern har några särdrag som skiljer ut honom från de andra ministrarna. Tofsen och öronringen ger intryck av bohemisk slarvighet, sen-pubertal vrånghet och obalanserade känslor. Skenet bedrar. Borg är inte någon bohem och definitivt inte en känslomänniska. De yttre attributen tjänar mer som kamouflage för en extremt fyrkantig arbetsmaskin, en man som aldrig kopplar av från sin egen tankevärld och arbetar nästan dygnet runt. Bara Carl Bildt ligger i närheten av Borgs extrema arbetsinsats bland ministrarna.

Ett annat särdrag är att Anders Borg inte har något folkligt mandat för sin maktutövning. Borg är inte riksdagsman, han har aldrig blivit vald av folket. Det märks. Borg talar på ett mekansikt, mässande sätt som känns distanserat och opersonligt. Vilket det säkert också är.

Nu har Borg blivit tillrättavisad av den ende som har makten att göra det; han själv. Under semestern har arbetsmaskinen roat sig med att räkna om hela budgeten och kommit fram till att den är litet bättre än vad han trodde för ett kvartal sedan. Och att konjukturen börjar vända. Vilket folk i allmänhet redan insett. Vad Borg inte nämner är hur den massiva offentliga skuldsättningen i USA och Kinas blixtsnabba frammarsch på den ekonomiska världsarenan skapar spänningar och obalanser i världsekonomin. Men det är väl säkrast att hålla folket lungt med litet lagom lättsmält information. Vädret ska ju också bli bättre …

SvD

Annonser

7 Responses to Anders Borg tillrättavisad

 1. Väderkvarnen skriver:

  ”…extremt fyrkantig arbetsmaskin”
  ”…distanserat och opersonligt”

  Väderkvarnen undrar: Kan detta röra sig om moderniserad Nexus-6?

  Jag kan i alla fall känna igen känslan: På krogen i lördags trodde jag pengarna va slut. Men så hittade jag en femtilapp i bakfickan. Då tog jag en öl till. Sedan var det slut på riktigt!

  • Anders skriver:

   Rätt intressant att regeringens två mäktigaste potentater saknar demokratiskt mandat. Borg är inte folkvald och Bildt är t o m avsatt i allmänna val. Bildt är ett riktigt fenomen, finns inte någon svensk som är i närheten av hans storpolitiska kometkarriär. Inte ens Palme. Helt otroligt att Carl Bildt gjort comeback som statsråd i en svensk regering. Och får göra precis som han vill dessutom! Påstås att det var Maud Olofsson som ”kom upp med idén” att ta in Bildt som utrikesminister. Ha ha, någon som tror på det?

   Carl Bildt…Den väderkvarnen ser mer ut som en drake ju närmare man granskar honom. Jag kommer att lägga ut en specialrapport om Carl Bildt om ett par veckor. Tänkte göra en engelsk version också, som en gest av medborgerlig underdånighet 🙂 under ordförandeskapet.

 2. Anders skriver:

  Han var mer sympatisk som ung.

 3. Lars skriver:

  Ha ha ha ha…. sympatisk kille

 4. frasso skriver:

  ja in med östros och mona..jag menar dom verkar ju så effektiva och ansvarstagande….

  eller hur var det nu?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: