Jorbruksministern i nordiskt svineri

eskil erlandssonSveriges jorbruksminister, statsrådet Eskil Erlandsson (c), har hamnat i en politisk härva som hotar växa honom över huvudsvålen. Det grymtas allt ilsknare i våra nordiska grannländer.

Inte sedan Torbjörn Fälldins dagar har Sverige haft ett statsråd som med sådan uppenbar tydlighet tillhör bondeståndet. Hr Erlandssons knipsluga blick, väderröda äppelkinder och ålderdomliga dialekt signalerar glesbygd, avfolkning och bidragstagande. Kort sagt; en centerpartist av den gamla, fina stammen. Med ett ben i riksdagen och ett annat i LRF. Och det tredje i Bryssel, alla jordbruksbidrags moder.

Om nu bara Erlandsson hade fått fortsätta med sin dagliga lunk hade allt varit gott och väl; inviga ko-mässor, besluta om gris-bidrag och dessemellan vallas runt i Bryssel av språkkunniga medarbetare. Om något år hade det väntat en trevlig landshövdingepost någonstans i glesbygden. Nu är allt detta satt på spel bara för att Carl Bildt inte hade tid med Danmark och fisket.

Det besvärliga är att det Greenpeace vill göra på svenskt vatten är helt lagligt. Så det hade varit smartast av Erlandsson att förklara detta för danskarna. Men, den gode jorbruksministern gjorde tvärtom och skrev en debattartikel mot Greepeace och för Danmark. Eftersom Erlandssons dubbelspel var så uppenbart så avslöjades det efter ett par timmar. Sen stod han där med trynet i leran, så att säga. Likt Särimner så ställer sig emellertid Erlandsson raskt upp igen, hel men kanske inte så ren. Eftersom Erlandsson är gammal i gården så vet han att anfall är bästa försvar. Mycket lägligt råkar då en förvirrad norsk professor anklaga svenskar i allmänhet för att vara dumma. Erlandsson ser sin chans och likt en vildgalt går han till nationalistiskt motangrepp.

I ett utkast till pressrelease i Norge-frågan uttalar Erlandsson att norska är en sorts förenklad danska, som i sig är ett mycket primitivt språk. Norge är ett land som han har svårt att respektera, eftersom det finns så litet jordbruksmark. Det är bara fjäll och havsvikar. Det är för övrigt enbart på grund av svensk givmildhet och överseende som Norge existerar som nation. Redan vid freden 1658 erbjöds Sverige att få Norge, men vi nöjde oss med Trondheims län. När Carl XII planeligt invaderade Norge sköts han av en mördare, annars hade Norge tveklöst varit svenskt idag. Vid unionsupplösningen var Sveriges flotta och armé beredda att krossa Norge, men av broderlig fredsälskan så avstod vi frivilligt från detta. Så snart Sverige erbjuder Norge våra tjänster så möts vi att spott och förakt, senast när vi ville bjuda in Norge till samarbete om JAS Gripen. Och detta högmod finns i ett land som har olja och fiskodling som huvudnäringar. Norge saknar näringsliv, industri och, framförallt, ett rejält jordbruk. Och nu anklagar Norge oss för att vara dumma för att vi inte förstår deras primitiva språk. Trots detta vill jag sträcka ut en hand. Det finns ett liv efter jul, som grisen sa.  Norge har nu chansen att en gång för alla ta språnget in i 2000-talet och sälla sig till de västliga civilisationerna; ersätt bara norskan med svenskan! Så är ni välkomna in i EU, där civiliserade länder är medlemmar. Och förresten; sluta mörda sälungar också…

Annonser

3 Responses to Jorbruksministern i nordiskt svineri

 1. Ögat Anton skriver:

  Vilken rolig blogg, fast jag kan inte hitta vem som är den egentlige sitt-ner-komikern bakom den här skrattbejakande artikeln. Ursäkta för min dåliga svenska. Tyvärr har jag bara gått i skola i Norge, med norska, engelska och tyska,
  så den enda svenska påverkningen kommer ifrån ”Hebbe Lille” och andra roliga svenska serier som har gått på norsk TV.
  När en norrman vill vara rolig eller verka lite dum, så försöker han bete sig som svensk eller tala svenska. Dock tror jag det funkar bäst inom Norge.

  Norge – ett land med bara fjäll och havsvikar. Sverige försökte sälja ett flygplan till Norge. Men eftersom flygplanet bara va anpassat svensk jordbruksmark och skog, så kunde Norge inte köpa det. Hungern kunde, eftersom dom inte har såna stora havsvikar. Kanske borde Norge konstruera ett plan sån att Sverige inte förlorar knark-kriget i Östersjon och inte tappar bort lastfartyg mellan Öland och Gotland till kaprare.

  Och hur skulle det gå med ”Abba Sill” om vi inte tog lite säl ibland? Säl äter upp fisken, vilket vi norrmän vet som håller på med hav, olja och fisk mest hela tiden. Det räcker inte att svenskekungen då och då åker med hans jättesnabba båt genom en flock sälar i området Fjollträsk. Förstås älskar vi svenska köttbullar, fast vi vill köpa svensk sill också.

  Att vara tjurig kan vara bra, fast ej altid. Carl XII försökte sex gonger att inta Fredriksten i Halden, och då va överseendet hos tålmodiga norrmän slut. Kanske en fjärran släktning av Ole-Einar Björndalen skjöt ner ”XII”.
  Hade inte Sverige haft tur vid Sävarån, hade Sverige varit ryskt i dag. Se på ungdomsarbetslöshet, byråkrati och skatter och jämför med socialistländer. Norge sträcker ut handen till Sverige varje dag. Norsk givmildhet räddar idag tiotusentals svenska ungdomar från arbetslöshet. Inte bara fördi norrmän gillar svenskar, men också fördi vi förstår mycket väl vad ni säger.

  Ibland händer det att vi i Norge önskar att ni i Sverige inte hade den nackdelen att ni inte förstår oss. Vi även textade fina serien ”Himmelblå”, som är bättre än ”Skärgårdsdoktern”.
  Under medeltiden va svenskt språk mycket närmare norskt, vilket går att läsa på lämningar från vikingatid och medeltid. Svenskan kom under ryska och tyska påverkningen. Då blev ”jeg” till ”jag” och ”vindu” till ”fönster”.

  Näringsliv, industri och jordbruk va viktiga faktorer i förra århundret. Tack vare fiskodling, olja, gass och framför allt intellektuella tjänster så har Norge bara 3 procent arbetslöshet idag. Norge är inte så extremt beroende av EU, och nya områder som Romania är inte mycket interessanta. Norge kan vänta tills Ryssland blir med.

  Dock ligger Norge främst i den teknologiska utvecklingen. Nollan föra telefonnumret försvann för 20 år sedan i Norge och Danmark samtidigt, och postgirots 7-siffriga nummersystem blev historia. Men tjuriga svenska staten tänker fortfarande åttiotals-tankar, så vi norrmän får aldrig betalt våra fartböter till något plusgiro i Sverige. Men när jag åker i hundraochnittio på efyran, måste jag medge att jag är lite avis på den fina nya järnvägen bredvid…. 😉
  Vad skulle det kosta att köpa Sverige?

 2. Lars skriver:

  Ögat Anton härligt du kan du med 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: